perjantai 3. elokuuta 2012

Koska kaikkien täytyy syödä

Koska Ottoveli on kasvissyöjä, vaikkei mikään pulunsuojelija olekaan, niin piti ryhtyä laatimaan sopivaa ruokalistaa hänelle. Onneksi hän kuitenkin syö kananmunia ja laktoosittomia maitotuotteita, ei nouse pelkokerroin liian korkeaksi. Ajatuksen pohjana oli Yhteishyvän kesäkurpitsa-halloumipihvien ohje, mutta perkana, kun halloumia ei näyttänyt saavan kuin vähälaktoosisena, sekään ei hänelle käy. Tein sitten oman ohjeen.

Kesäkurpitsa-feta-perunaraastepihvit

300 g kesäkurpitsaa raastettuna, vedet pois puristeltuina n. 150 g
200 g (laktoositonta) fetaa murusteltuna
220 g perunaa raastettuna, vedet pois puristettuna (enpä tullut mitanneeksi paljonko perunaa silloin oli)
2 kananmunaa
3 rkl maizenaa
tuoretta rosmariinia & timjamia, jeeraa, korianterin siemeniä ja mustapippuria murskattuna
(suolaa maun mukaan, itse en laittanut, kun on jo fetaa)

Sekoita ainekset yhteen, anna levätä hetki jääkaapissa. Paista lettupannulla öljytilkassa ensin hitaasti, sitten kun vähän tavara on jähmettynyt yhteen, nosta lämpöä ja ruskista. Taikinasta tulee n. 12 pihviä. Seuraavalla kerralla korvaan maizenan soijarouheesta tehdyllä jauholla, proteiinipitoisuus kohoaa ja taikina ei ole niin kosteata. Mausteisiinkin on suunnitteilla remontti. Hyviä niistä tosin tuli noinkin, mutta aika mietoja

Jugurttikastike

2,5 dl turkkilaista jugurttia (valiolta löytyi laktoositon, kallein tietysti, prkl)
tuoretta basilikaa ja timjamia silppuna
currya, paprikajauhetta ja sitruunapippuria
suolaa

Sekoita ainekset, anna levätä jääkaapissa tarjoiluun saakka. Itse laitoin liikaa sitruunapippuria, kun taas ajatuksissani rullasin myllyä. Pah. Mutta ei se pahaa ollut, kovin sitruunaista vain. Kävisi varmaan kalalle.

Kaali-porkkana-paprika-lisuke

loraus öljyä
1,5 cm raastettua inkivääriä
raastettu valkosipuli
chiliä
varhaissipuli
200 g kaalia suikaleena
100 g porkkanaa lanttina

puolikas paprika suikaleena
hunajaa ja suolaa

Kuumenna öljy pannulla, lisää inkivääri, sipulit ja chili. Herättele hetki makuja pannulla ennen kuin lisäät porkkanan ja kaalin. Kääntele, lisää suola ja hunaja. Kääntele vähän lisää. Lisää paprika ja sipulin varsi. Jätä hetkeksi hautumaan pannuun. Mukaan olisi sopinut joku pähkinämurske tai seesaminsiemenet, mutta illalla loppui ajatuksen lento.

Sain ihania ruokatuliaisia Thaimaasta. Paikallista kahvia kaksi pakettia, curry pastoja, jumalaista longaani puun kukka hunajaa, nektaria! sekä tuoreita tom yam keittoaineksia sekä pariin stir fry ruokaan valmiit paketit. Ensi viikolla syön pelkkää aasialaista, vähän vaikuttaa siltä. Ei mikään huono valinta. Oli muuten ihana, kun Ottoveli tuli. Halasimme ensin ulko-ovella, sitten hississä ja vielä kolmannen kerran sisällä. Oli ollut molemmilla ikävä. Kauheata kälätystä ja nauruntyrskettä vissyveden voimin aina kolmeen saakka ja jo aamusella soi heräkello, kun hän läksi tapaamaan ystäviään ennen pakenemistaan P-Karjalan metsiin pariksi viikoksi.

Kälätys jatkuu, kun hän tulee loppuajaksi minun luokseni. Miten maltan laskea hänet kuun lopussa takaisin?

2 kommenttia:

Nti Nokkela kirjoitti...

Älä laske! :D piilota kengät ja laita ovi takalukkoon ;)

-kummitus- kirjoitti...

Nohnoh, ei nyt ystäviä ryhdytä estelemään. Sitten kun lähtevät, niin tulevat taas takaisin.