keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Minäkö muka köyhä?

Mielenkiintoiseen lehtijuttuun taas törmäsin Taloussanomissa, EU on listannut asioita, joiden puuttuessa tietää olevansa köyhä. Katsotaanpas:

1. Vuokrarästit ja maksuhäiriöt
Ei ole enää. Naimisissaollessa oli molempia, vaikka vuokran pyrin maksamaan mahdollisimman nopeasti, usein ja ensimmäisenä.

2. Kodin lämmitys
Kaukolämpö estää tämän. Ja saunakin on, jotta en varmaan tällä perusteella ole köyhä. Sähkölaskukin on aina ollut reilassa, vaikka sitäkin piti avioliiton aikaan sovitella.

3. Kyky seviytyä yllättävistä kustannuksista
Jos nyt hajoaisi liesi tai jääkaappipakastin tai saunan kiuas, minulla ei olisi varaa hankkia uusia ilman kulutusluottoa. Jos joutuisin pitkäaikaisesti sairaalaan, minun pitäisi pyytää maksuaikaa, koska ylimääräistä rahaa ei ole. Sillä perusteella siis olen köyhähkö.

4. Annos lihaa, kalaa tai vastaavaa proteiinia joka toinen päivä
Syön proteiinia joka päivä, mutta se ei aina ole eläinproteiiniä. Kasvisproteiini tulee vielä edullisemmaksi. Lihaan ei joka päivä olisi varaa, tai sitten pitäisi kasviksista tinkiä.

5. Viikko lomaa poissa kotoa
Vain jos ei tarvitse syödä ulkona, voin lähteä lomailemaan. Mökkilomaan siis on varaa, mutta ei hotellimajoitukseen. Sovitaanko, että tämä osoittaa puoliköyhyyttä? Ulkomailla en ole käynyt noin 11 vuoteen omaan laskuun, pari työreissua olen tehnyt, mutta ne nyt eivät mitään lomaa ole olleet.

6. Auto
Autoon ei todellakaan ole varaa, bensa ja vakuutukset ovat hurjan kalliita. Samoin korjauskulut ja auton hankkiminen ovat budjettini saavuttamattomissa. Ajelen silloin tällöin taksilla, mutta käytän siihen kuukaudessa n. 20 – 40 euroa, sillä ei vielä autoa hankita. Ei vaikka siihen lisäisi matkakorttikulut, eur 80/ kk (no kun pitää olla seutulippu). Satasella ei autoa todellakaan ylläpidetä tai vähennetä pääomaa. Jos rikastun, lisään taksiajelua.

7. Pesukone
Minun oli tarkoitus ostaa oma pesukone, mutta ex-puolison laskut veivät ne rahat. Eikä ole takaisin kuulunut, mutta en kyllä vakavissani uskonutkaan, että mitään häneltä saisin. Vanhaa velkaakin on vielä vajaa kolme tonnia maksamatta, siihen menee vielä noin vuosi. Ehkä vuoden päästä minulla on varaa omaan pesukoneeseen. Onneksi taloyhtiössä on hyvä kone ja vuoroja tarjolla viikottain.

8. Väri-tv
Lähisuku osti minulle litteän pienen väritvn syntymäpäivälahjaksi. Itse olisin kyllä vielä pärjännyt vanhalla käytetyllä väritvllä. Mutta hei, luksusta, minulla on myös dvd-soitin. Silloin tällöin katselen filmejä.

9. Puhelin
Enpä tiedä. Aikoinaan sain töistä kännykän, silloin luovuin lankaliittymästä. Nyt jos otettaisiin työkännykkä pois, ennemmin maksaisin nettilaskun kuin puhelinlaskun. Heikko ehkä köyhyysosastolle, mutta voi olla, että hankkisin liittymän, johon ihmiset voisivat tarvittaessa soitella, eikös niitä ole saatavilla suhteellisen edullisesti?

Kai mie vieläkin olen vähän köyhä, mutta en niin köyhä kuin naimisissa ollessani. Olen keskiluokkaistumassa keski-ikäistymisen lisäksi. Haaveilen silloin tällöin myös siirtolapuutarhamökistä. Sen jos joskus hankin, ei tule varmaan juurikaan matkusteltua, ovat ne sellaisia rahareikiä. Toisaalta matkustelua kaipaan kovasti. Ihana olisi nähdä muutakin kuin vain Suomea.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Älä unohda rakkaita sukulaisia, joiden luona voi viikon loman viettää syömällä.
Eikö ollut hyvä idea?
T: Satuilija

-kummitus- kirjoitti...

En ole vuosikymmeniin kenenkään luona roikkunut VIIKKOA, muutaman päivän vain. Tarkoitin mökillä VUOKRAmökkiä, en kenenkään omaa kotimökkiä.

Aika ankea ja surkea olo tuli nyt. Kun olisikin sellaiset vanhemmat, joiden luokse olisi hyvä ja ihana mennä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ollut tarkoitus surkeaa oloa tuottaa. Mulla tulee nykyään kahden tunnin jälkeen ahdistusvanhempien luona. Kun he kävivät täällä, se on jo toinen tarina... Rukoilin itselleni jaksamista!
T: Satuilija

-kummitus- kirjoitti...

Puuh. Sellaista tämä elämä välillä on, jaksamista.