maanantai 26. heinäkuuta 2010

Otetaan yksi kana

Perjantaina ajattelin kaukokatseisesti hankkia ruuaksi grillatun broilerin, ettei aikaa turhaan menisi ruuanlaittoon ja kenties lauantaina mahdollisesti krapulassa kokkaamiseen. Perjantaina ei ollut oikein nälkä, kun söin töissä, niinpä grillbroilerista katosi vain yksi koipi. Lauantaina natustelin kaikkea pientä, mutta varsinaista nälkää ei missään vaiheessa tullut.

Niinpä jääkaapissani kökötti melkein kokonainen broileri sunnuntaina. Vieraita oli tulossa ja pohdin, että mitä ihmettä heille tarjoaisin. Tai tiesin kyllä alkuruuan, tahdoin tehdä tuorehernesosekeittoa. Mutta pääruokaan olisi syytä upottaa kanaa. Perkasin kanan ja tungin luut, nahkan, sipulin, porkkanaa, valkosipulia ja inkivääriä kattilaan ja annoin porista liedellä reilun tunnin. Tein siis elämäni ensimmäisen lihaliemen aivan itse.

Osan liemestä pakastin, osan käytin keittoon.

Hernesosekeitto

Litra tuoreita herneitä silvottuna paloistaan (tuli n. 200 g herneitä)
200 g kukkakaalia
½ l kanalientä
Sipuli
Pari valkosipulin kynttä
Nokare voita ja loraus öljyä
Pippuria ja suolaa
50 g kantarellituorejuustoa
Loraus kuohuviiniä
Hienoksi silputtua persiljaa

Pehmennä kattilanpohjalla silputtua sipulia, älä ruskista. Ropsauta sekaan pippuria, kaada kukkakaalilohkot ja herneet joukkoon. Lisää kanaliemi, annan kiehua kannen alla hiljakseen 15 minuttia. Soseuta vihannekset, lisää kantarellituorejuusto, tarkista suola. Juuri ennen tarjoilua lisää loraus kuohuviiniä, jota voit tarjota myös aterialla (tuon otin Hesarin ohjeesta). Ja sitten vielä persiljasilppu kehiin.

Oli tolkuttoman hyvää. Suosittelen!

Pääruuaksi tein pekoni-kana-tuorepastan. Siinä nyt sinänsä mitään ihmeellistä ollut, hyvää siitä tuli. Jälkiruokaakin tein, lorauttelin pensasmustikoiden sekaan rommia ja omenavaniljalikööriä, kunnon lämpäreen vaniljajäätelöä ja ajelin tekosekoilijalla meille pirtelöt. Omnom!

Ilta oli ihana! Ensin kävimme lauleskelemassa karaokea ja sitten vielä Lostarissa joraamassa. Puuh. Jotain hyvää olen tehnyt elämässäni, kun olen saanut hienoja ihmisiä lähelleni.

Tämänpäiväinen kuumuus on ollut melkoinen koettelemus eilisen humputtelun jälkeen. Olen maannut taas erilaisilla pinnoilla, päällään ei ole voinut pitää rihmankiertämää. Silti on vesi valunut, suihkussa kävin pariin otteeseen. Mutta ruoka on maistunut, eilisiä eväitä olen lämmitellyt pienissä erissä pitkin päivää. Tein jopa pienen mustikkapirtelönkin, tosin ilman alkoholia tällä kertaa. Ei kuulkaas mikään hassumpi lomanaloitus!

Ei kommentteja: