keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Toimistokituuttaja

Eilen TV1:lta tuli Näytetään kieltä -ohjelma, jakso käsitteli kielen kansainvälistymistä. Siellä Tammerkosken sillalla joku vapaa journalisti jutteli mukavia ja kertoi muun muassa eron lörpöttelyn ja joutopuheen välillä. Lörpöttely on kaikenmaailman muka-asiantuntijoiden tapa liimata yhteen fiksun kuuloisia sanoja, vaikkei asia sinänsä tarkoita mitään (vrt. politiikka). Joutopuhe on taas kyhnytyspuhetta; sillä viihdytetään kuulijaa, pidetään yhteyttä, näytetään, ettei ole unohdettu kanssakeskustelijan olemassaoloa. Englanniksi sama asia lienee small talk.

Jakso on tämän viikon aikana katsottavissa Yle Areenasta, jos kieli kiinnostaa. Vahingossa katselin jonkun edellisen osan, ja nyt olen kuulkaas aivan koukussa, ihana ohjelma suomen kielestä! (Huomaakohan sen jotenkin, että tykkään kielellä pelaamisesta. Ja viisastelijat, nokka umpeen, tykkää mie siitä toisestakin kielipelistä, ei vaan ole mahdollisuutta sen harrastamiseen.)

Vielä on kolme päivää loman alkuun. Alan olla sen tarpeessa ennen kuin pölyiset arkistot tukahduttavat minut jokakesäiseen tapaansa. Tahti ei kyllä ole päätä huimaava, laiskottelen koko rahan edestä, lataan akkuja normaalitoimintaa varten. Muun muassa tälle päivälle olen sopinut terassikahvit yhden entisen kollegan kanssa, joka siirtyi talon sisällä toisiin hommiin. Muuten kalenteri muistuttelee vain akkojen viikon nimipäivistä.

Ei kommentteja: