torstai 24. tammikuuta 2013

Kiekuroita ja krumeluuria

Naamakirjassa on Helvetin Martat -niminen avoin ryhmä, jossa yksi jäsenistä pohti, olisiko vaivaamaton pitkään kohotettava leipä sopiva leivottava HelMalle ja jakoi yhden reseptisivun. Luin postauksen juuri kun olin natustellut viimeisen leipäpalani ja mietin, että pitääkö tässä kauppaan lähteä tänään vai huomenna vai koska. Pakkohan se oli ryhtyä testaamaan, kun jauhoja ja kuivahiivaa oli. Luin vielä muutaman muunkin ohjesivun. Me Naisten sivun ajattelin laittaa itselleni talteen, koska siellä oli aika hyviä ohjeita paljon.

Koska en ikinä osaa tehdä mitään aivan ohjeen mukaan, muutin alkuperäistä ohjetta sen verran, että en käyttänyt pelkkää vehnäjauhoa. vaan sotkin mukaan vehnäleseitä ja sämpyläjauhoa. Samoin nappasin mukaan cashewpähkinöitä ja kurpitsansiemeniä. Ja kuivahiivaakin laitoin teelusikallisen, kun en uskonut puolikkaaseen. Hyvä tuli! Sairaan helppo ohje! Sopivan pieni leipä, koska tuore leipä on parasta tuoreena, toteaa tautonomian kuningatar. Vähän liikaa laitoin pohjaan jauhoa, kun pelkäsin, että leipä jämähtää valurautapadan pohjalle, mutta turhaan pelkäsin. Koska kuori rapsakoituu, niin se myös irtoaa ilman minkäänlaisia ongelmia ainakin valuraudasta. (Minulla kyllä oli äiteen vast´ikään rasvapolttama valurautapata. Pitää varmaan rasvata se kunnolla, kunhan kopistan ensin jauhot sieltä pois.)

Vaivaamaton ja vaivaton leipä (kummituksen malliin)

3,5 dl vehnäjauhoja, 3 dl sämpyläjauhoa ja 1 dl vehnälesettä
0,5 dl cashewpähkinöitä ja 0,5 dl kurpitsansiemeniä
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)

Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. (Tässä kohtaa voit lisätä leipään esim. yrttejä tai ripotella sen päälle suolakiteitä.) Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Koita odottaa, että leipä jäähtyy ritilällä ennen kuin alat nauttimaan, saattaa muuten suu palaa.

Seuraavalla kerralla teen ehkä valkoisemman version, etenkin jos vieraille meinaan evästä tarjota. Itse tykkään kaikista "roskista" ja sattumista leivässä, mutta tästä tuli aika terveellisen makuista. Seuraava saa olla epäterveellisempi malli.


Ja kun nyt kerta on ryhdytty (keittiö)askarteluohjeita jakamaan, niin pannaan vielä yksi jouluaiheinenkin. Ohessa tekemäni ovikoriste jouluksi. Pajusydän löytyi kierrätyslavalta, koristeet ovat sellaisia rikkinäisiä koruja tai yksittäiskappaleita, joita on käsiin osunut milloin mistäkin.

Tässä kranssi roikkuu jo turvallisesti sisäovessa, jossa se itse asiassa edelleen odottaa matkaa alakerran verkkokomeroon kesäsäilöön. Saa nähdä, pääseekö se sinne ennen ensi joulua.

Nukkumatti on paskiainen. Heräsin ennen viittä. Ihmekös tässä taas on ollut aikaa tehdä vaikka mitä. Joko menen aamupäiväunille?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse tehty leipä on parasta, hakkaa kaupasta ostetun mennen tullen. Nauratti tuo tuomiopäivän leipojien nimi sillä en ole Helvetin Martoista ennen kullutkaan. Nimestä päätellen varmaan hemmetin mukava porukka ;)

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen tuota leipää tehnyt ja joka kerta tuli erilaista. Pitääkin alkaa taas, niin ei tarvitse iltaisin kaupan tyhjiä leipähyllyjä koluta.
t. Kiona

-kummitus- kirjoitti...

Peppone, Helvetin Martat on Mari Koon ja Rappiotädin luomus. Tykkäävät touhuta yhdessä ruokaa, eikä tärkeintä ole tyyli, vaan lopputulos ja maku.

Kiona, tuo oli kyllä niin helppo ohje, että jää varmasti repertuaariin.