maanantai 30. tammikuuta 2012

Valohoitoa ja ystäväenergiaa

Pohjoisemmassa Suomessa aurinko paistoi. Oli vaan niin kylmä, että piti kinuta ystävältä legginsit, kun omat irtisanoivat suhteemme heti ensimmäisen päivän iltana pois jalasta niitä riipoessani. Ulkoiltua ei kovin hirveästi tullut, sunnuntaina kävimme tekemässä pikkulenkin vaaramaisemassa. Mutta se valon määrä! Kauneus! Kylmyys! Palellus! Mutta ne ihmiset, ihania! Rakastettavia! Kaivattuja!

Asiat ja tapahtumat pyörivät vielä yhtenä mylläkkänä mielessäni. Taidan aloittaa kirjaamalla ylös parhaan tähän mennessä vastaantulleen bliniohjeen.

Blinitaikina

pieni pullo vichyä
pieni pullo pilsneriä
10 - 20 g hiivaa (kuivahiivaa 2 tl)
1 tl suolaa
3 dl tattarijauhoja
4 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja (vähän vajaa, ettei tule liian paksu taikina)
4 valkuaista vaahtona

Liota tuorehiiva 37 C nesteeseen ( TAI lisää kuivahiiva tattarijauhoon ja lämmitä mikrossa neste n. 45 C). Lisää tattarijauhot ja suola. Lisää keltuaiset yksitellen taikinaan. Sen jälkeen lisää vehnäjauho. Sekoita kunnolla, jätä seisomaan lämpimään paikkaan, että hiiva alkaa elää ainakin 15 minuutiksi. Kuivahiivalla seisotin taikinaa kolmisen tuntia. Juuri ennen paistamisen aloittamista lisää kova valkuaisvaahto, älä vispaa enää paljon. Käytä paistamiseen kirkastettua voita. Pidä blinit lämpimänä uunissa, mikäli ne joutuvat odottamaan syöjiä. Paistelin niitä lettupannulla ja yhdellä blinipannulla, tuli melkoinen kasa, riitti kolmelle aikuiselle ja yhdelle teini-ikäiselle ja jäi vielä muutama tähteeksikin.

Täytteitä oli neljä; klassinen mäti-smetana-punasipuli, sienisalaatti, kylmäsavuporsas-kapris-tahna sekä kylmäsavulohi-tahna. Kaikki olivat namia!

Baareista pysyin kaukana, mutta jaloja juomia tuli nautittua joka osoitteessa kohtuullisesti. Tai noh, jokaisessa muussa osoitteessa paitsi äitini luona, siellä join vettä ja kahvia, päivällisen vierailun aikana hän kerkesi tarjota minulle erilaisia eväitä neljä kertaa! (Se on jopa häneltä aika hyvin, naiselta, joka osoittaa rakkauttaan syöttämällä läsnäolevat pumpuloiksi.) Hänen lausuntonsa kerrottuani irtisanomisesta oli taas sukulaisuushelmi: No nythän sinä voit sitten muuttaa tänne takaisin. Tsiisus! Olin aivan hiljaa, en karjahdellut enkä saanut muitakaan primitiivireaktioita, vaikka lähellä se oli. Hän ei tahdo ymmärtää, että olen asunut pääkaupunkiseudulla jo yli 16 vuotta, pisimpään kuin millään muulla paikkakunnalla. Helsinki on kotikaupunkini, kotoa ei lähdetä noin vain.

Unta tuli suhteellisen hyvin, mutta liian vähän. Eilen kun tulin kotiin, nukahdin reilusti ennen Omahoitajaa. Vieläkin väsyttää, voi olla, että tänä iltanakin kokeilen varhaista unille asettumista. Painajaisia tuli nähtyä, mutta mikäli nyt varovaista toivoa itselleen voisi antaa, saattaa tässä vielä rytmi pikapuoliin tasoittua.

7 kommenttia:

ambra kirjoitti...

Mua ihan liikuttaa tuo äitisi toteamus, että nythän voit sitten muuttaa takaisin sinne KOTTIIN! ;)) Mulla oli kerran kauhea flunssa, jonka takia olin tietenkin töistä pois, ja äiti kiljaisi puhelimessa, No tuu tänne, tuu kottiin! :D Ihan kun olisin täällä vain jostain pakosta enkä esimerkiksi siksi, että viihdyn täällä ja täällä se koti on.

AnneVee kirjoitti...

Yritin tajuta tuota blinireseptiä, mut en tiiä menikö kaaliin. Siis se vissy ja kaljako sotketaan ensin ja pannaan mikroon? Ja sit hiiva? Tuntuu ihan ydinfysiikalta ja kaduttaa jo nyt, että oon luvannu tehdä noita kavereille!

-kummitus- kirjoitti...

Ambra, minua ei liikuta vaan ahdistaa. Mutta minä en olekaan koskaan kestänyt vanhempiani.

AnneVee, sorry. Taisin olla vähän huoleton ohjetta kirjoittaessani. Siis jos on tuorehiivaa, nesteen lämpötila on 37 ja hiiva sekoitetaan sinne. Jos taas on kuivahiivaa, neste (eli molemmat pullolliset) lämmitetään mikrossa tai liedellä) n 40 - 45 asteeseen ja hiiva sotketaan tattarijauhoon, joka vispataan sekaan nesteeseen. Auttoiko?

Äläkä nyt hermostu, toi ohje on äärihelppo. Paistaessa vain lisäät paljon sulaa voita, etenkin kääntäessä. Parhaita tulee keskilämmöllä, että päällinen kerkeää jähmettyä.

AnneVee kirjoitti...

Okei, nyt taisin hoksata! Voikohan ton taikinan tehdä paljon etukäteen, vaikka käyttäiskin kuivahiivaa?

-kummitus- kirjoitti...

Mie en tiedä, miten pitkään se säilytystä kestää, varmaan muutaman 4 - 5 tuntia lämpimässä, kun hiiva alkaa pöristä, mutta sekoita valkuaisvaahto vasta ihan ennen paistamisen aloittamista.

AnneVee kirjoitti...

Aion huomenna kokeilla tätä reseptiä! Sain kaverilta blinipannunkin lainaan.:)

-kummitus- kirjoitti...

Hyvä, hyvä, AnneV. Kuten sanoin, pikkulettupannullakin tulee hyvää kamaa.