torstai 1. lokakuuta 2015

Karjakkokatseella töitä

Olen työnkuvani takia joutunut osallistumaan pariin kokoukseen, jossa olen ollyt pyörtyä työntantajan juonien edessä. Tällä kertaa aiheena on työterveyshuolto. Senhän tiedämme kaikki, että yrityksillä on suuri tarve säästää kaikessa, etenkin työvoima-valtaisilla aloilla säästöt kohdistuvat henkilökuntaan. Nyt oli neuvoteltu työterveyshuoltosopimus niin mimimiin, että naurattaisi, jos ei itkettäisi.

Armas työnantajani nimittäin tunkeaa kunnallisen terveydenhuollon kontolle kaiken muun paitsi akuutit sairastumiset sekä työtapaturmat. Esimerkiksi itse olen kerran vuodessa käynyt korkean verenpaineeni sekä kohonneen kolestrolin takia lääkärissä. Siellä on tsekattu verenkuva, verenpaine ja lääkitys. Enpä mene enää tuhlaamaan firman rahoja. Samoin allergialääkkeet, uniavusteet ja vatsavaivalääkitys on hankittava kunnallisen terveydenhuollon kautta. Mietin mielessäni, että siinähän sitten yritys odottelee minua töihin, kun käyn rahvaan seassa odottelemassa kunnallista lääkäriä keskellä päivää. Siihen kun vielä otetaan matka-aika päälle, niin kas, firma säästää ihan kummasti.

Olin toisessa kokouksessa, jossa eräs ulkopuolinen hankintahenkilö onnitteli rva henkilöstöhörhöä, että ei koskaan ole nähnyt noin hyvää työterveyshuollon sopimusta. Joo, meriittihän se on tuokin. Miten minulla on sellainen tunne, että kaikki tämä ja monet muut yhteiskunnassamme jylläävät asiat saavat vielä ammattiyhdistysliikkeen jäsenyyden tuntumaan kovin kallisarvoiselta asialta? Miten minusta tuntuu, että olen jo aikaisemminkin vinkunut sitä, että miksi ne onnekkaat, joilla töitä on, eivät saa asemastaan kauan nauttia, kun ne tapetaan työnsä ääreen? Ja miksi ihmeessä minusta tuntuu, että elän Absurdistaniassa?

Surkuhupaisaa. Kuten totesin, ei tässä tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Kas noin humpsahti taas yhteiskunnan hoidettavaksi yksi pieni osanen kuormittamaan jo ennestään täyteen bookattuja palveluja. Mutta onhan se tietysti hieno asia, että tasa-arvo toimii, kaikilla ovat asiat yhtäläisesti. Ennaltaehkäisevä työterveyshuolto in my arse...

2 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Meillä ei saa missään tapauksessa mennä akuutissa sairastumisessa työterveyteen vaan paikalliseen terveyskeskukseen on marssittava. Vain ja ainoastaan työperäisissä sairauksissa voi kääntyä työterveyden puoleen. Että sellainen työterveyshuolto kunnallamme... Sylettää!

-kummitus- kirjoitti...

Voi hiisi. Nyt tuli huono omatunto, kun valitin. Silloin kun olin kunnallisena nuorisotörmäilijänä, asiat olivat paremmin. Mutta siitä onkin jo yli 20 vuotta. (Kamala, kun olen vanha.)