keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Sisäinen marttani irrallaan

Tiedättehän te raamatun Marian ja Martan? Että miten Martta höösäsi, mutta Jeesus vaan kehuskeli Mariaa, joka pesi Jessen jalkoja, voiteli niihin tyyriitä haisulirasvoja ja teki varmaan jotain muitakin hävyttömiä temppuja tyypin kanssa. Nuorempana tunsin itseni kovinkin Mariaksi, mutta täytyy sanoa, että nykyään Helvetin Martat vetoaa minuun enemmän kuin ikinä osasin aavistaakaan. Helvetin Martat (naamakirjalinkki) ovat järjestäytymätön ryhmä ihmisiä (myös miesihmisiä), jotka noudattavat tervettä järkeä ja innovatiivisuutta niin kotona kuin kylässäkin. Mielellään myös ihmisssuhteissa, mutta siihen minulla on vielä matkaa. Helvetin Martta ei hinkkaa hinkkaamisen takia, vaan siksi että se sattuu olemaan kivaa, tai että sen voi tehdä helposti ja oikaisemalla.

Helvetin Martta minussa heräsi huomaamaan, että olen ollut viime aikoina niin vahvasti ulkoruokinnassa, että jääkaapissa oli menossa vanhaksi sekä paketti pekonia että kalkkunaleikkelepaketti. Niinpä tein pelastusliikkeen, ostin lehtitaikinaa ja pinaattia mukaan geimeihin ja eilen illalla väänsin pellillisen pekoni-pinaatti-kalkkuna-sinihomejuustopyöröjä. Helppoa ja hyvää!

Homma etenee näin: sulata lehtitaikina, kaulitse ohueksi levyksi. Paista pekoni, lisää ropsaus tahtomiasi mausteita (minulla currya ja basilikaa) sekä silputtu tuore pinaatti. Kun pekoni on ruskistunut, lisää vielä jälkilämmölle silputtu kalkkunaleike. Sotke erillisessä astiassa reilu desi maustatonta turkkilaista jugurttia, kunnon pläjäys sinihomejuustoa ja ploraus sinappia. Levitä tahna kaulitulle lehtitaikinalle, ripota päälle pekoni-pinaatti-kalkkunasilppu. Kääri rullalle, leikkaa paloiksi, tunge 225 asteiseen uuniin ja pidä siellä ainakin 15 – 20 minuuttia, kunnes pyöröt ovat ruskeita.

(Terveellisempi versio ylläolevasta varmaan olisi, jos koko juttu olisi väännetty vaikka sämpylätaikinan sisään.)

Söin pyörylöitä neljä, sain närästystä ja heräsin jo ennen viittä tänä aamuna. Siitäs sain, pahalainen! Nukkumatti ei leiki ylensyövän blondin kanssa. Paitsi että nyt kyllä oltaisiin kylään tunkemassa, kun olen jo turvallisesti töissä. Mutta enpä laske ennen kuin illalla. Onneksi loput rasvapallerot ovat turvallisesti pakastimessa odottamassa seuraavaa ylensyöntihetkeä tai vieraiden saapumista. Olen paha, olen paha, olen paha...

6 kommenttia:

Kiona kirjoitti...

Kiitos pyöröohjeesta! Taidanpas rullailla kohta minäkin.

-kummitus- kirjoitti...

Rullailkaa vain, hyviähän ne ovat, mutta vaarallisia, käyvät suoraan vartalolle, varoitan. :-D

Puhuri kirjoitti...

Helvetin Martat vetää kyllä suupielet positiiviseen virneeseen, päinvastoin kuin esimerkiksi ne "Akateemiset Martat" voi öh, en viitsi kirota kenenkään kommenttilootassa...)
Tein joskus jotain pyöröjuttuja kapris-anjovis-sipuli-persilja-tomaatti-chili-täytteellä. Ne olivat taivaallisia, mutta täyte pursuili siihen malliin meikäläisen otteissa, että kirosanoilta ei vältytty. Olen vaan yksinkertaisesti "Paska Martta" :D

-kummitus- kirjoitti...

Puhuri, jutun salaisuus piilee kylmässä taikinassa ja terävässä veitsessä. Sitä paitsi, saa se täyte vähän tursutakin, lisää daideellista vaikutelmaa.

Reetta kirjoitti...

Kiitos tästä ihanasta ohjeesta!! Tein tänään ja oli niin hyviä että ah nam, taidan kohta hakea vielä yhen. Kohta ne loppuukin... :) Tein sämpylätaikinasta ja sen voisin itelleni vastaisen varalle sanoa, että ei tartte tehä ihan normaalikokoista taikinaa, tuli aika tuhteja pyörylöitä. Mutta ah, ah! - hyviä! Rakastan tällasia suolasia pöperryksiä :)

-kummitus- kirjoitti...

Hyvä, että kelpasi. Ja hienoa tietää, että puolikas sämpylitaikina riittää. ;-D Tuotekehittelyä!