keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Lihaa piiloon

Kun nyt kerrankin on romantillinen ihmissuhde, niin otin kaiken irti eilisestä valentiinista. Enkä ollut ainoa, sehän tässä parasta onkin, että saa ihan oikeasti hämpöttää, kun toinen vastaa samalla mitalla. Minulla kun jostain syystä tuota ajanpaskaa on, tein herkkuja päivälliseksi ja varasin samppanjaa kylmenemään. Alkuruuaksi marinoin jättikatkaravunpyrstöjä ja kampasimpukoita chili-korianteri-öljyssä (sitten ne vain nopeasti paistetaan valkosipulivoissa kypsiksi pari minuuttia, helppoa ja näyttävää), pääruuaksi tein vanhanajan evästä, levylihapiirakkaa. Molempien kanssa kävi tarjottavaksi sama salaatti.

Lihapiirakasta tuli äitien tekemää, eli kuori oli samaa mallia kuin joskus äiteen tekemän piirakan kuori, parempi vain. Tietysti, kun en malttanut olla muuntelematta ohjetta. Tuli niin herkullista, että pakko laittaa muistiin.

Levylihapiirakka

4 dl maitoa (tai muuta nestettä, jos ei maito käy)
2/3 hiivapalasta
yrttimaustetta puoli kourallista
kuivattua nokkosta puoli kourallista
suolaa ja ripaus sokeria
vehnäjauhoja n. 7 dl
100 g sulatettua voita

Lämmitä maito 37-asteiseksi. Lisää yrtit ja nokkonen murskattuina. Sitten suola, sokeri ja hiiva. Lisää pari desiä jauhoja, anna seistä lämpimässä n. 15 minuuttia, hiiva lähtee käyntiin (näkyy pieninä kuplina taikinan pinnalla). Sen jälkeen lisää kolme desiä jauhoja, vaivaa ne kunnolla sekaan, kaada päälle sula voi (margariinikin EHKÄ kävisi, mutta en ottaisi riskiä, voi on namia) ja vaivaa se sekaan. Lisää viimeiset kaksi jauhodesiä. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoinen pallero. Jätä liinan alle nousemaan siksi aikaa kun teet täytteen.

1 dl puuroriisiä, keitä kypsäksi lihaliemikuution kanssa
sipuli pilkottuna
400 g jauhelihaa (tai soijarouhetta, sieniä, tofua, hernerouhetta...)
mustapippuria, korianterin siemeniä, jeeraa, timjamia, paprikaa murskattuna morttelissa
200 g hapankaalia
yrttimausteita ja suolaa
(voisi laittaa myös purjoa, paprikaa, porkkanaraastetta, valkosipulia)

Ruskista jauheliha sipulin kanssa, mausteet sekaan. Lisää mukaan hapankaali ja puuroriisi, lisää yrttimausteita ja tarkista suola. Anna jäähtyä sen aikaa, kun veivaat lihapiirakkalevyt litteäksi. Jaa taikina kahteen osaan, kauli alempi levy vähän yli uunipellin kokoiseksi (kun teet sen suoraan leivinpaperin päälle, pääset helpommalla). Toinen puolikas kannattaa kaulita samoin leivinpaperin päälle himppasen pienemmäksi kuin uunipelti. Sitten vaan tehdään kasaus: kaada täyte uunipellillä lötköttävälle pohjalle, levitä se. Nosta kansi päälle, rutista reunat söpösti ruttuun. Voitele munalla, pidä 200-asteisessa uunissa n. 35 - 40  minuuttia. Parhaimmillaan haaleana ja leivinliinan alla pehmeäksi haudutettuna. Tarjoa lisukkeena salaattia, juomana olutta ja kuivaa siideriä. Seitkyt-luku takaisin! Saunapuhdas iho ja radiosta Iltatuulen viesti Aikamiespoikien laulamana (oikeasti Aikamiesten laulama yltiömakea viisu, jota olen kuunnellut jo 60-luvulla ja hupnotisoituna seurannut samalla äitini vääntävän papiljotteja tukkaansa).

Mietin, että tarjoaisinko lihapiirakan lihaliemen kanssa suomenruotsalaisittain, mutta koska se ei ole kaikille tuttu tapa, niin jätin liemen väliin. Googlatkaas joutessanne lihapiirakka lihaliemen kanssa, jos tahdotte viihdyttää itseänne käsittämättömällä eipäs-juupas-keskustelulla. Olen minä vielä vajaa vuosi sitten lihapiirakkaa nauttinut lihaliemessä, että kyllä tapa ihan voimissaan on. Tsiisus...

Juominen ei ollut mikään itsetarkoitus, pari lasia samppanjaa alkuruuan kanssa, entiselle neidille pari siideriä, herralle olutta ja siinäpä se. Omahoitajalla on tänään pitkä työpäivä, ei uskalla riskeerata. Mutta ilta oli täydellinen, romantillinen ja päättyi erinomaisesti. Mutta siitä minä en kerrokaan täällä. Hih. Meillä on kyllä hävyttömän hauskaa myös makuuhuoneessa. <3

8 kommenttia:

Kiona kirjoitti...

Löytyipäs linkin takaa aikamoista keskustelua lihapiirakasta ja -liemestä. Taitaa olla tärkeäkin asia.
Kiitos, kun muistutit levylihapiirakasta, sellaista en olekaan tehnyt vuosikausiin.
Ihana tuo viimeinen lause :))

-kummitus- kirjoitti...

Levylihapiirakka on vähän kevyempi vaihtoehto sellaisille öljyssä paistettaville piragoille, jotka minulla ensin olivat mielessä. Liemi tai liemettömyys ovat ilmiselvästi tärkeä asia! :-D

Nti Nokkela kirjoitti...

Olipa kiva kirjoitus taas. Sun blogista on tullu hyvän mielen blogi, nytkin suupielet venyy hymyyn.

Piirakka vaikuttaa niin hyvältä, että pakko kokeilla! Rahat on melkoisen loppu jo tässä vaiheessa kuuta ja ilokseni huomasin, että tuonhan taitaa pyöräyttää aika edullisesti. :)

-kummitus- kirjoitti...

Aikansa kun vänisee, niin sokea kananenkin löytää jonkun kultajyväsen elämästään. ;-D Mukavampaa tämä hyristely on kuin se iänikuinen pillittäminen.

Voihan tuota tehdä myös puolikkaan annoksen ja sitten tehdä seuraksi vaikka kasvissosekeiton, niin on jotain terveellistäkin ruuaksi.

Mulle ex-kollega just kuttuili, että melkoinen työtön olen, kun kerroin vähän mitä suunnittelin valentiinidinnerille, samppanjaa ja äyriäisiä. Mie juhlin nyt, kesällä ei enää ole varaa... ;-D

kukkis kirjoitti...

Voi mahoton kun kuulostaa ihanalta, olen niiiin iloinen sun puolesta! Niin juu ja kiitos levypiirakkamuistutuksesta, kuuluu myös mun itäsuomalaiseen ruokaperimään, ja väliinhän voi laittaa myös vaikka kalaa.

Kiona kirjoitti...

Tuosta ohjeesta piti vielä kysymäni. Kun tarvitaan korianteria ja jeeraa, niin tarkoitatko korianterin siemeniä? Entäs jeera, onko se samaa kuin kumina? Sellaisella nimellä jotain täältä löytyy, mutta tuota jeera-nimellä ei mitään, vaikka sama asia se on monella kielellä.

-kummitus- kirjoitti...

Kukkis, joo, kalaa, ehdottomasti myös se käy!

Kiona, juu, korjasin ohjetta, kyseessä on korianterin siemenet. Ja jeera on roomankuminaa, englanniksi cumin, Suomessa käytettävä kumina on englanniksi joko Caraway tai Persian cumin. Sitä siis en tarkoita.

-kummitus- kirjoitti...

Sinne se optimismi taas katosi... Oho.