torstai 2. helmikuuta 2012

Ranskalainen kalakeitto

Tein muuten reissussa ison kalakeitonkin. Olen lukenut noin about miljoona samanlaista ohjetta, nyt sitten vain sovelsin kaiken muistamani yhteen ja hyvä tuli. Herkkua.

Ranskalais-savo-karjalalainen kalakeitto

Loraus öljyä kattilan pohjalle
Sipulit tai pari pientä pilkkeenä
Valkosipulia
paprikajauhetta (kyläpaikassa oli ihanaa paprikarouhetta)
jauhettua mustapippuria
murskattua jeeraa
cayannea
Palsternakka kuutioituna
Fenkoli suikaleina (myös se vihreä pörhellys)
Pari porkkanaa raasteena
Purjo suikaleina
Kirsikkatomaattisäilykepurkki
Kasvisliemikuutio
vettä
Timjami (tillikin olisi tähän hyvää tehnyt)
Mielellään ruususuolaa, jos tarvitsee

Tahtomaasi kalaa reiluina paloina, meillä oli kuhafileetä ja puna-ahventa n. 300 g (voi myös käyttää simpukoita tai katkarapusia)
mausteita (meillä taisi olla sitruunapippuria, paprikaa ja suolarapsaus)

Tarjoiluun smetanaa (ja jos olisi ollut, niin tillisilppua tai persiljasilppua)

Kuullota sipuli ja mausteet. Herätä ne. Ei liian kuumalla pannulla, mutta sen verran, että alkavat tuoksut leijailla. Sitten vaan rumautat palsternakkakuutiot ensin pataan, sitten fenkolin. Sen jälkeen porkkana ja viimeisenä purjo, ennen kuin kaadat isoon kattilaan kirsikkatomaattisäilykkeen (Mutti, nomnom), kasvisliemikuution ja vettä sen verran, että kasvikset melkein peittyvät. Kansi päälle ja anna kiehua niin pitkään, että palsternakka on pehmeä (se on se vahvin tyyppi, muut ovat olleet jo pitkään kypsiä, ennen kuin se kypsyy).

Paista kala juuri ennen tarjoillepanoa voin ja öljyn seoksessa, jossa taas olet freesaillut mausteita. Reilu minutti alapuolelle ja hetki yläpuolelle. Kuitenkin saisi paloihin tullakunnon väri, ruskea!

Tarjoile keitto erikseen. Laita smetanakulho kiertämään ja kehoita nostamaan pari kalapalaa soppalautasen päälle. On muuten hyvää. Keitto sinänsä käy kasvisruuasta, jos joukossa on joku lihasta kieltäytyvä. Sitten seuraavana päivänä soppa on vielä parempaa, jos sitä vain jää. Mie söin lopun lounaaksi, anteeksi vain, isäntäväki... (Nuori herra, 15-v. totesi, että annos on kuin ravintolassa. Juu, se oli kaunis ja värikäs.)

2 kommenttia:

Kiona kirjoitti...

Ei tuollaisia saa kirjoittaa! Nyt tuli nälkä.

-kummitus- kirjoitti...

Minullekin tulee aina katsellessa ruokaohjelmia ja reseptejä lukiessa samoin. :-D