sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Ikuisuusongelmia

Loppukesästä saakka olen taistellut yhden hammasvälin ientulehduksen kanssa. Se on kiusannut vain yhtä takahampaiden väliä, jopa pureminen sillä puolella on ollut kivuliasta. On tuntunut kuin hammas suorastaan heiluisi purressani sillä. Minä kuitenkin huolehdin hammashygieniastani, pesen hampaat kahdesti päivässä ja lankaan vähintään kerran päivässä, mutta tulehdus on istunut ahtaassa hammasvälissä kuin peikko kolossaan.

Niinpä sitten ryhdyin taas tavoittelemaan kuuta taivaalta, eli otin yhteyttä kunnalliseen hammashuoltoon. Siellä aikoja jakeleva henkilö kertoi minulle, että hoitosuunnitelmaani seuraava hammaslääkärin tarkastus oli merkitty vasta vuonna 2015. Hygienistille pääsisin tahtoessani jo vuonna 2013. En ollut uskoa korviani, neljä vuotta ilman hammaslääkärin tarkastusta, ellei jotain akuuttia tapahtuisi. Onneksi ymmärsin ryhtyä puhumaan kuin Ruuneperi ja valittamaan hammasvälin kipeyttä, hoitaja heltyi ja sain ajan edes hygienistille joulukuulle. Kaipahan hän osaa sen verran tutkia hampaitani, että jos siellä joku reiän alku on, niin hyvässä lykyssä hän huomaa sen.

Olen aina luottanut kunnalliseen hammashoitoon, kun pakko on ollut, yksityisellä en ole käynyt kuin kunnallisen huollon lähettämänä. Vaikka pelkään hammaslääkäreitä ja kipua, ymmärrän omaa parastani sen verran, että menen paikalle ja vaikka pyörtyilen kauhusta, ennen kuin jätän menemättä ja pahennan ongelmiani. Luotan myös itsehoitoon, siksi lankaaminen on jo vuosia kuulunut rutiineihini. Viime kesänä Ottoveli esitteli minulle hammaslääkärin hänelle suosittelemat pulloharjat ja pisti minutkin kokeilemaan. Valitettavasti hammasvälini ovat niin tiukat, ettei ohkaisinkaan malli ilman väkivaltaa tahdo mahtua oikeaan paikkaan, mutta nyt huomasin sellaisia ohuempia, muovisilla pikkupiikeillä päällystettyjä rimpuloita, jotka eivät edes maksaneet niin paljon kuin ne pulloharjat. Ja kappas, nehän sujahtavat oikeaan koloon. Ja toinen kappas, myös tulehdus on alkanut taittua, jippii!

Nyt maltan rauhassa odotella joulukuulle. Saanpahan ainakin yhden ammattilaisen lausunnon hampaiden tilasta ja mahdollisen hammaskiven pois. Jotain hyötyä tästäkin episodista, vaikka kyllä ihan oikeasti kävisin hammaslääkärilläkin. Ainokaiset hampaat kun ovat suussa ja niiden pitäisi vielä reilu parikymmentä vuotta kestää. Vähän ahdistaa sekin. Yhteiskunta on köyhä ja minä myös.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tottapa turiset, hammassärky on sieltä pahimmasta päästä ja varsinkin silloin kun pelkkä pureminenkin sattuu.Tuntuu tuo kunnallisen puolen hammashoito siltä kun ne oikein koittaisivat ajaa asiakkaita yksityiselle puolelle, siis sellaisten joidan perse kestää ne järkyttävän kokoiset laskut. Muutenkin koko terveydenhoito on mennyt yhdeksi rahastukseksi ja asiakkaan lypsämiseksi.

Kiona kirjoitti...

Hammaslääkäriin pitäisi minunkin mennä. Juurihoidettu poskihammas on alkanut vihoitella, ihan kuin olisi turvoksissa. Niin, ja yhdestä legostani irtosi pala. Täällä ei kunnallista hammashoitoa ole ollenkaan. Yksityiselle on mentävä kunhan taas löytäisin sellaisen, joka osaa hommansa eikä ihan hirveästi veloittaisi. Ja saisi se vastaanotto siistikin olla.

Zephyr kirjoitti...

Suomi on kehitysmaa... en tiedä mihin suuntaan kehittyy. Joka tapauksessa hoitoa ei saa, kuin yksityiseltä ehkä. En tiedä, ei ole varaa.

-kummitus- kirjoitti...

Peppone, parhaansa he siellä varmaan tekevät vähenevillä varoilla.

Kiona, sielläpä inhottavan kallis systeemi!

Tsompi, perusterveydenhoidon taitaa vielä saada, kun vaan jaksaa taistella itsensä pelipaikoille. Mutta huonoksi menee ennen kuin kokonaan tyssää.