tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kevytkenkäinen

Viime viikon lopulla se sitten tapahtui. Vaihdoin talvikengät kevätklopposiin. Kieltämättä perjantaina vielä jouduin takapihalla luistelemaan ja hiihtelemään, mutta maanantaina meni jo vähän turvallisemmin. Sai siirtyä gasellin askeliin.

Minulla on yleensä kauden vaihtuessa ollut tapana tarkistaa tappioiden laajuus. Niin kävi tälläkin kertaa, kahdet kengät, talvikengät ja yhdet kevätnilkkurit pääsivät Malmin suutarille Kirkonkyläntielle. Torstaina kun haen ne, vien vielä kahdet lisää hoitoon, toiset talvikengät ja yhdet nilkkurit lisää. Kun kenkiään hoitaa, ne kestävät. Etenkin kun joutuu ostamaan tyyriitä kenkiä, koska koko on siro 42. Itse suosin nahkaa, koska nahka kestää, kun sitä vaan hoitaa. Rasvaa ja puhdistaa - ja vie ajoissa suutarille, ettei kulu kanta, vaan kantalappu. Suutaripalvelujen hinta on vuosien saatossa noussut, saa nähdä mitä se tänä vuonna kustantaa, kun niin tohkeissani taas läksin menemään, että unohdin kysyä. Se on äkkiä iso summa kengän varsinaisen hinnan päälle, mutta kun maksaa, on useammat kengät pidempään. Ja minä käytän kenkiäni, niitä ole kaappiin ostettu ihailtavaksi, vaan kaduille naputtamaan tahtia.

Ovat muuten ajat muuttuneet. Silloin kun täti virsut itse jalkaansa rakensi, ei suurijalkaisille naisille ollut tarjolla kuin mummokenkiä mustana ja ruskeana. Tai sitten miesten kenkiä. Olisi niitä varmaan jo täältä etelästä saanut, mutta kun ei varaa ollut edes junamatkoihin, niin mennäpä vielä kenkäkauppaan markkojaan hassamaan. Siinä kehitti ihan väkisten sellaisen "rumat ne vaatteilla koreilee" mentaliteetin, kun muuta ei saanut. Jotta sillä mennään, mitä saa.

Nyt kun saa, niin kieltämättä on kenkävarasto kasvanut. Ja korko noussut. Toisaalta käytän vain tietyn tyyppisiä kenkiä edelleen, en avokkaita tai saappaita, vain ja ainoastaan nilkkureita. Kesäkuumalle on parit kolmet sandaalit, mutta muuten mennään nauhakengissä tai vetoketjukengissä. Korkoa pitää olla ainakin 5 senttiä, paitsi ei metsäkengissä ja turistikengissä. (Turistikengissä kävellään koko päivä kaupungilla. Niissä on tärkeintä, etteivät ne hierrä tai kuumistele. Sama on kyllä tärkeätä kaikissa kengissä.)

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

7v sitte satanen hyvistä talvikengistä oli kohtalainen hinta. Vasta kerran käytetty suutarilla, eli kyllä ne laatukenkät, kotimaiset viellä, kestää. :)

Maketsu kirjoitti...

Tänään tallasin jo tennareissa. Kevät :)

-kummitus- kirjoitti...

Timo, niinhän ne sanovat, että köyhän ei kannata huonoa ostaa. Itse kun erittäin harvoin saan alennusmyynneistä kenkiä, niin kyllä hinta aika lähelle satasta usein nousee.

Maketsu, voin vaan kuvitella! Kevät! Mulla oli viikonloppuna kumpparit ja niissäkin jalka riemuitsi.

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä on helvetin hieno kuulla että joku tänä päivänä huollattaa kenkiään, nykyihmiset kun tuppaavat heittämään kaiken roskiin kun (sen hoitamattomuuden takia) vähän kulumaa tulee.

-kummitus- kirjoitti...

Eikös kaikki huolehdi kengistään? Sii aikuisten oikeasti? Kengät ovat kalliita ja jalkaan sopeutuneet kengät parasta ihmisen elämässä.